top of page

URBANITZACIÓ DINS L'ÀMBIT DEL PARC DEL NORD | TERRASSA

 • Promotor: Ajuntament de Terrassa

 • Autors:

 • Francesc Bacardit i Segués

 • Jaume Armengol i Clotet

 • Manuel Ruisánchez Capelastegui (Ruisánchez Arquitectes)

 • Autor Escultura:

 • Jorge Oteiza

 • Estat: Aprovat definitivament

 • Superfície àmbit: 429.225 m2

 • Superfície edificable: 185.118 m2

 • Pressupost Urbanització: 2.531.948 €

 

Tweed: Teixit de fibra natural (llana) de fabricació manual, originari del sud d’Escòcia, de textura de gra marcat i dibuix barrejat. També teixit fabricat mecànicament, molt corrent des de sempre a tot el Regne Unit (UK) i posteriorment arreu del món. Avui dia els principals proveïdors es troben a l’àrea tèxtil del Vallés.

La idea que el parc sigui primordialment un verd que s’estén sobre una topografia lliga amb el concepte de tweed, tant com a matèria (teixit) com procedència (Gran Bretanya). La imatge dels parcs anglesos a on sota una massa arbòrea es pot passejar en qualsevol direcció damunt una catifa de gespa i alhora s’està en contacte directe amb la ciutat, és de les més suggerents a l’hora de pensar un nou parc. Un teixit de fibra natural suau com la llana s’adapta perfectament a qualsevol forma i alhora es pot arrugar, mullar, tallar i estripar, però sempre manté la seva estructura formada de fils i nusos que li donen cos i presència.

Amb la superposició de varis teixits es poden estructurar les formes i activitats contemporànies que una ciutat en constant desenvolupament com Terrassa requereix en els seus moments d’oci.

Superposen: Un teixit dur que aguanti les activitats de caire més general damunt els terrenys naturals i artificials que travessen i circumden l’emplaçament, un teixit suau i adaptable formant una catifa verda damunt el teixit dur anterior, que suporti les activitats més relaxades i intimes. I un tercer teixit aeri damunt la catifa verda, que la protegeixi i l’ombregi format per les fulles i branques dels arbres.

Amb peces especials es recorre i s’il·lumina el parc. Els “mikados” són camins rectilinis que s’entrecreuen. Els “Wamwus” són conjunts modulars de lluminàries versàtils. Una peça singular qualifica l’espai del Parc, l’Homenatge a Malevich de l’escultor Jorge Oteiza.

bottom of page