top of page

INTERVENCIÓ AL PASEO NUEVO - MONTSE URGULL. INSTAL·LACIÓ DE L'ESCULTURA "CONSTRUCCIÓN VACÍA

  • Promotor: Ayuntamiento de Donostia-San Sebastián

  • Autors:

Francesc Bacardit i Segués



Manuel Ruisánchez Capelastegui (RUISANCHEZ Arquitectes)

  • Autor Escultura:

Jorge Oteiza

  • Final d’obra: 2002

  • Superfície àmbit: 825 m2

  • Pressupost: 56.108 euros

Finalista Premis FAD 2003


 

L’Ajuntament donostiarra volia que la ciutat tingués una escultura d’Oteiza per poder acabar així amb una carència llargament coneguda. El lloc havia de trobar-se a algun indret del Paseo Nuevo.

El Paseo Nuevo és un lloc característic de San Sebastian que combina la defensa i l’estabilització de les faldes del turó d’Urgull, amb aquesta activitat tan donostiarra com és el passeig diari al llarg del mar a la vegada que actua com aparcament perifèric de cotxes.

El lloc és dinàmic, amb l’embat del mar, el moviment de la gent, dels cotxes... L’escultura deuria interaccionar amb el moviment, a la vegada que relaciona la muntanya, el mar i la ciutat.

Després de visitar el caserio d’Alzuza, Jorge va elegir “CONSTRUCCIÓN VACIA CON CUATRO UNIDADES PLANAS NEGATIVO-POSITIVO”, una peça per tocar-la, travessar-la, ficar-se dins. Un moment màgic, una fita del recorregut.

Varem buscar el lloc, la posició. Jorge detectava indrets complerts, acabats, no volia que l’escultura fos un element de la decoració urbana.

Al final varem trobar el lloc a l’aresta pròxima a l’illa de Santa Clara on abans hi havia hagut una antiga construcció al peu de la muntanya. Volíem buidar tot l’espai però finalment ens varem limitar a eliminar bona part de l’aparcament i respectar la pavimentació per al tràfic rodat recentment acabada.

Un basament de formigó aixeca lleugerament l’escultura creant nous recorreguts, un paviment de fusta d’ipé marca la trobada de la peça amb el formigó, com a les cobertes dels antics vaixells.


bottom of page