C/Gavà, 70-72. Barcelona
Promotor: BAGUR, SA
Autors:
Francesc Bacardit i Segués
Ferran Pont i Montaner
Mateu Baylina i Torreano
Josep Malgosa i Morera (Arquitecte tècnic)
Xavier Delgado i Ferrer (Arquitecte tècnic)
Final d’Obra: 1 ª fase - maig 2012
Superfície: 2.625 m2
Pressupost: 3.029.740 euros
Es projecta un edifici a tres vents amb façana al carrer Gavà, a la Plaça de Cal Muns i a un passatge de servitud pública. Està format per una planta baixa, sis plantes pis i una planta badalot per a instal·lacions.
L’edificació es projecta adossada a la paret mitgera de l’edifici amb el que llinda al costat est. La separació d’un metre respecte de la mitgera a l’extrem nord-est del solar, minimitza el tancament del pati interior d’illa al qual s’obren les façanes posteriors dels edificis situats al carrer d’Almeria i assegura el tractament de l’edificació com a façana i no com a mitgera.
Es tracta d’un edifici d’equipament que acollirà dos programes diferenciats: una Llar-Residència per a persones amb discapacitat intel·lectual i trastorn de conducta, així com un Centre d’atenció diürna per a afectats d’esclerosi múltiple, que seran gestionats per la Fundació Hospital Sant Pere Claver i l’Associació Catalana “La Llar” de l’Afectat de l’Esclerosi Múltiple.
L’accés al Centre d’atenció diürna per a afectats d’esclerosi múltiple es disposa a la planta baixa de l’edifici, a nivell del carrer Gavà i de la Plaça de Cal Muns. Aquest consta d’un vestíbul d’accés i d’un passadís central que dóna accés a quatre aules destinades a taller ocupacional, una sala d’estar, una sala de descans, dos serveis, un magatzem i un vestidor. A planta primera disposa de quatre despatxos propis del centre i una sala de reunions, una sala d’infermeria, dos serveis i una sala per a professionals, d’ús compartit amb la residència. Per últim, a la planta segona consta d’una sala de fisioteràpia, d’un menjador, de dos serveis i d’accés a la terrassa solàrium.
La Llar-Residència per a persones amb discapacitat intel·lectual i trastorn de conducta té l’accés per planta primera, a nivell del passatge superior de la Plaça de Cal Muns. En aquesta mateixa planta disposa d’un vestíbul d’accés i un passadís central que dóna accés a tres despatxos, una sala de reunions i un vestidor. Disposa també, en aquesta planta, d’una sala de reunions, una sala d’infermeria, dos serveis i una sala per a professionals, d’ús compartit amb el Centre d’atenció diürna per a afectats d’esclerosi múltiple. La segona planta està destinada a usos del Centre d’atenció diürna per a afectats d’esclerosi múltiple. És a partir de la tercera planta que la residència desenvolupa la resta del seu programa específic. A la planta tercera s’hi ubiquen la cuina, que donarà servei a ambdós equipaments, la bugaderia, quatre tallers i dos serveis. Finalment, la quarta, cinquena i sisena plantes pis presenten, cadascuna d’elles, un total de nou habitacions, tres serveis, una sala de dutxes amb un espai de dutxa llitera, un magatzem, una habitació de contenció i un menjador-sala d’estar, que incorpora el taulell de control de cadascuna de les plantes.
La comunicació vertical de l’edifici es realitza mitjançant un nucli vertical format per dues escales i tres ascensors adaptats que comuniquen totes les plantes. Per tal d’accedir a la planta d’instal·lacions es disposa d’una escala de servei i d’accés restringit amb arrencada des de la planta sisena.
A la coberta apareix una planta badalot d’ús restringit, on s’hi col·locaran els elements necessaris per a les instal·lacions, així com els col·lectors solars per a la producció d’aigua calenta sanitària.
La distribució de les diferents estances de la Llar-Residència i del Centre d’atenció diürna per a afectats d’esclerosi múltiple s’ha fet aplicant els criteris d’ecoeficiència vigents, remarcant els criteris d’eficiència energètica i sostenibilitat.